پیش دیابت چیست؟ معرفی علائم و درمان دیابت مرزی

پیش‌دیابت، پره‌دیابت (دیابت مرزی)

پیش دیابت (Prediabetes) یک علامت هشدار دهنده است که نشان می‌دهد شما در آینده به بیماری دیابت نوع 2 (T2D) مبتلا خواهید شد. به عبارتی دیگر پیش دیابت یا دیابت مرزی به وضعیتی گفته می‌شود که در آن میزان قند خون شما بالاتر از حد طبیعی است؛ اما هنوز به اندازه کافی برای ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 نرسیده است.
این شرایط علائم جدی ندارد؛ با این حال باید آن را به عنوان یک فراخوان هشدار دهنده برای انجام اقدامات لازم در نظر بگیرید. بنابراین متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند بیمارانی که دارای پیش دیابت هستند باید سطح گلوکز خون خود را در محدوده سالم نگه دارند. برای این کار می‌بایست تغییرات واقعی و منظم در رژیم غذایی و سبک زندگی خود ایجاد کنید تا از افزایش قند خون و تبدیل آن به دیابت نوع دو جلوگیری شود.
توجه داشته باشید Prediabetes وضعیتی است که در آن سطح قند خون به اندازه کافی برای تشخیص دیابت نوع 2 بالا نیست؛ اما اگر این روند بدون تغییر باقی بماند و تلاشی برای بهبود آن صورت نگیرد، معمولا در عرض 10 سال به دیابت تبدیل خواهد شد.

بنابراین بسیاری از افراد در ابتدا توجهی به این موضوع ندارند و همین امر سبب می‌شود پیش دیابت شایع‌تر از دیابت باشد. همچنین این بیماری می‌تواند اثرات منفی بر سلامت بدن داشته باشد و شما را در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته مغزی قرار دهد.
برای آشنایی بیشتر با شرایط، عوامل خطر، علائم و راه‌های درمان دیابت مرزی تا انتهای مطلب با سیناکر همراه شوید.

منظور از پیش ‌دیابت یا دیابت مرزی چیست؟

همانطور که گفتیم پیش ‌دیابت (Prediabetes) یا دیابت مرزی حالتی است که میزان سطح قند خون شما به بیشتر از حد مجاز است؛ اما به اندازه‌ای بالا نیست که پزشک بتواند تشخیص دیابت بدهد. برخی پزشکان این شرایط را به عنوان اختلال قند خون ناشتا یا اختلال تحمل گلوکز نیز می‌شناسند. در این میان باید بدانید تقریبا همه افراد مبتلا به دیابت نوع دو در گذشته به Prediabetes مبتلا بود‌ه‌اند و روش‌های اساسی برای درمان آن انجام نداده‌اند.

با توجه به اینکه این شرایط معمولا علائمی ایجاد نمی‌کند؛ بسیار مهم است که به سطح قند خون خود اهمیت بیشتری بدهید و در صورت مشاهده اعداد غیرمعمول برای درمان آن اقدام کنید. برای اندازه گیری قند هم می‌توانید دستگاه تست قند خون دیابان با نوار 25 عددی  را از سیناکر به صورت اینترنتی سفارش دهید.

خوب است بدانید حدودا ۸۴ میلیون نفر با سن بالای ۲۰ سال در ایالات متحده به دیابت مرزی مبتلا هستند؛ اما ۹۰ درصد آن‌ها از ابتلا به این بیماری آگاهی ندارند. از آنجایی هم که درمان پیش ‌دیابت می‌تواند از بروز مشکلات جدی‌تر سلامتی از جمله دیابت نوع ۲ و مشکلات قلبی و عروقی، چشم‌ها و کلیه‌ها جلوگیری کند؛ تشخیص و پیشگیری آن بسیار مهم است. در ادامه با این موضوعات بیشتر آشنا می‌شوید.

بررسی پیش دیابت در کودکان و عوامل خطر

پیش دیابت (Prediabetes) یک بیماری شایع در بزرگسالان است؛ اما اکنون این مشکل در کودکان نیز بیشتر دیده می‌شود. یک مطالعه اخیر نشان داد که نزدیک به 20٪ از کودکان 12-18 ساله و نزدیک به 25٪ از بزرگسالان جوان در سنین 19-34 سال دارای دیابت مرزی هستند. این وضعیت در صورت عدم تغییر در شیوه زندگی، خطر ابتلا به دیابت نوع 2، بیماری قلبی و سکته را افزایش خواهد داد. در نتیجه 15 تا 30 درصد از افرادی که مبتلا به پیش دیابت تشخیص داده شده‌اند، طی 5 تا 10 سال به دیابت نوع دو مبتلا می‌شوند.

پیش دیابت در کودکان نیز همانند بزرگسالان زمانی اتفاق میفتد که سطح قند خون از محدوده طبیعی بالا رفته باشد، اما به اندازه کافی بالا نباشد تا تشخیص دیابت داده شود. این وضعیت اغلب برای بزرگسالان بالای 45 سال که دارای اضافه وزن یا چاقی نیز هستند، رخ می‌دهد.
همچنین در برخی موارد، Prediabetes با چربی اضافی بدن، به ویژه در ناحیه شکم و میانی و عدم تحرک مرتبط است. در نتیجه افزایش بروز پیش دیابت در کودکان احتمالا ارتباط مستقیمی با چاقی آن‌ها دارد.

تشخیص پیش دیابت

تشخیص پیش دیابت (Prediabetes)  به این معنی است که بدن انسولین کمتری تولید می‌کند؛ حساسیت به انسولین کاهش یافته یا ترکیبی از هر دو تغییر فیزیولوژیکی است.

از آنجایی که پیش دیابت هیچ علامتی ندارد، بسیاری از افراد مبتلا به این شرایط هستند و به موقع از آن باخبر نمی‌شوند. در زیر شرایطی را که سبب بالا رفتن احتمال ابتلا به پیش دیابت در کودکان می‌شود را مشاهده می‌کنید.

پیش دیابت چیست و راه‌های تشخیص پیش دیابت در کودکان

  1. کودک از نظر سن و قد اضافه وزن دارد.
  2. کودکانی که زمان بیشتری را به نشستن می‌گذراند تا اینکه فعال باشند. (کودکان کم تحرک)
  3. یکی از والدین یا خواهر یا برادر مبتلا به دیابت باشد. (عوامل ژنتیکی)
  4. مادر کودک به دیابت بارداری مبتلا باشد. (نوعی دیابت که در دوران بارداری رخ می‌دهد.)
  5. نژاد بومی آمریکا، آفریقایی-آمریکایی، اسپانیایی تبار، آمریکایی-آسیایی یا ساکنان جزایر اقیانوس آرام
  6. علائم مقاومت به انسولین یا شرایط مرتبط با آن؛ مانند وزن کم هنگام تولد، فشار خون بالا یا سندرم تخمدان پلی‌کیستیک
  7. اگر کودکی که شانس زیادی برای ابتلا به پیش ‌دیابت دارد، نتایج آزمایش طبیعی داشته باشد؛ طبق توصیه پزشکان باید حداقل هر ۳ سال یک بار آزمایش دهد.

پیش دیابت (Prediabetes) در بارداری چگونه است؟

اگر قبل از بارداری دیابت نوع 1 یا 2 برای شما تشخیص داده شده باشد؛ به بالا بودن میزان قند خون مربوط می‌شود. این شرایط فقط در دوران بارداری رخ می‌دهد و معمولا پس از تولد نوزاد از بین می‌رود. با این حال توجه داشته باشید اگر دارای پیش دیابت  (Prediabetes)  یا دیابت نوع 1 یا 2 هستید، ممکن است در معرض خطر ابتلا به موارد زیر باشید:

  1. خطر زایمان سخت به علت بزرگ بودن جثه نوزاد (نیاز به سزارین را افزایش می‌دهد.)
  2. احتمال سقط جنین
  3. افراد مبتلا به دیابت (چه باردار باشند و چه نباشند) در معرض خطر ابتلا به مشکلات چشم (رتینوپاتی دیابتی) و کلیه (نفروپاتی دیابتی) قرار دارند.
  4. برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع یک ممکن است به کتواسیدوز دیابتی مبتلا شوند که در آن مواد شیمیایی مضری به نام کتون در خون تجمع می‌یابد.
  5. بارداری می‌تواند خطر ابتلا به این مشکلات را افزایش دهد یا مشکلات موجود را بدتر کند.
  6. داشتن مشکلات سلامتی در مدت کوتاهی پس از تولد، مانند مشکلات قلبی و تنفسی و نیاز به مراقبت در بیمارستان
  7. ابتلا به چاقی یا دیابت در مراحل بعدی زندگی
  8. همچنین احتمال اینکه نوزاد شما با نقایص مادرزادی، به ویژه ناهنجاری‌های قلب و سیستم عصبی به دنیا بیاید کمی بیشتر است. همچنین احتمال دارد نوزاد مرده به دنیا بیاید یا بلافاصله پس از تولد فوت کند.

توجه داشته باشید مدیریت صحیح دیابت، قبل و در طول بارداری، به کاهش این خطرات کمک می‌کند.

مدیریت صحیح دیابت در دوران بارداری

برای جلوگیری از این شرایط توصیه می‌کنیم خانم‌های باردار حتما بسته طلایی سلامت مامانیا را خریداری کنند و از سلامت خود و فرزندشان مطمئن شوند. همچنین می‌توانند برای دریافت مشاوره‌های درمانی و دوره‌های مراقبتی هوشمند از اپلیکیشن مامانیا استفاده کنند.

آشنایی با مهم‌ترین علائم پیش ‌دیابت (Prediabetes)

طبق گفته متخصصان اگر پیش دیابت (Prediabetes) به راحتی قابل تشخیص بود؛ احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 بسیار کاهش می‌یافت. در صورتی که به طور معمول، بزرگسالان یا اصلا هیچ علامتی ندارند یا علائم مقاومت به انسولین آنقدر تدریجی یا خفیف است که ممکن است برای سال‌ها مورد توجه قرار نگیرد. با این حال، گاهی اوقات علائم هشدار دهنده پدید می‌آیند که شامل موارد زیر می‌شوند:

  • افزایش تشنگی (خیلی بیشتر از حالت عادی، عطش دارید.)
  • افزایش گرسنگی
  • بالا رفتن احساس خستگی (خیلی خسته‌تر از حد معمول هستید.)
  • بینایی و قدرت دید شما تار شده است.
  • کاهش وزن بدون دلیل، حتی اگر بیشتر غذا بخورید.
  • تکرر ادرار (به این دلیل رخ می‌دهد که قند اضافی در جریان خون، بدن شما را تحریک می‌کند تا ادرار بیشتری تولید و گلوکز را خارج کند. هرچه بیشتر ادرار کنید، احتمال کم آبی بدن شما بیشتر می‌شود؛ در نتیجه منجر به چرخه افزایش سیگنال‌های گرسنگی و تشنگی خواهد شد.)
  • از علائم دیابت در مردان می‌توانیم به باعث مشکلات جنسی مانند اختلال نعوظ و کاهش میل جنسی اشاره کنیم.
  • داشتن پوست تیره روی گردن (به گفته متخصصان پوست، یک لکه یا نوار پوست مخملی تیره در پشت گردن، زیر بغل، کشاله ران یا جاهای دیگر می‌تواند به این معنی باشد که مقدار انسولین بیش از حد در خون شما وجود دارد.)
  • از سایر مشکلات پوستی که می‌تواند نشانه پیش دیابت یا درمان ناکارآمد دیابت باشد می‌توانیم به لکه‌های پوستی مایل به زرد، قرمز یا قهوه‌ای اشاره کنیم که سفت، خارش دار یا دردناک هستند. افزون بر این موارد علائم دیگری همچون: ضخیم شدن پوست انگشتان دست/پا/هر دو، تاول‌های ناگهانی و وقوع برجستگی‌های قرمز مایل به زرد که شبیه جوش هستند، اما خارش دارند؛ هم در بیماران دیده شده است.

علل پیش دیابت (دیابت مرزی) چیست؟

برای پاسخ به پرسش «چه چیزی باعث پیش دیابت می‌شود؟» باید بگوییم: انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده ساخته می‌شود و به بدن کمک می‌کند تا گلوکز خون را به سوخت موردنیاز بدن تبدیل کند. این سوخت همان انرژی لازم اندام‌ها برای عملکردهای بدن است. در حقیقت هنگامی که شما یک وعده غذایی می‌خورید، کربوهیدرات‌های موجود در غذایتان به گلوکز تبدیل شده و به عنوان قند خون شناخته می‌شود.

این گلوکز در جریان خون شما باقی می‌ماند تا زمانی که پانکراس انسولین را آزاد کند. انسولین مانند کلیدی عمل می‌کند که سلول‌های شما را باز می‌کند تا گلوکز وارد شود و سپس برای سوخت بدن مورد استفاده قرار گیرد.

توجه داشته باشید سلامت بدن بدون داشتن انسولین یا زمانی که انسولین به طور موثر کار نمی‌کند، دچار اختلال می‌شود. به عبارتی دیگر گلوکزهای دریافتی بدن در جریان خون شما گیر کرده و تجمع می‌یابد. این روند در نهایت باعث افزایش قند خون می‌شود و بیماری‌های زیادی از جمله دیابت ایجاد می‌کند.

حال باید بدانید در طول دیابت نوع 2، لوزالمعده شما همچنان می‌تواند انسولین تولید کند؛ اما این انسولین به تدریج در کمک به گلوکز برای ورود به سلول‌های شما کمتر می‌شود. پیش دیابت نیز نشانه‌ای است که نشان می‌دهد بدن شما به درستی نتوانسته است از انسولین استفاده کند.

به عبارتی دیگر، بدن شروع به مقاوم شدن نسبت به انسولین کرده است. همچنین هنگامی که بدن شما در برابر انسولین مقاومت کند، سطح گلوکز در خون افزایش می‌یابد. در نتیجه به همین دلیل است که شما به پیش دیابت مبتلا خواهید شد که اگر روند آن متوقف نشود؛ منجر به ابتلا به دیابت نوع دو خواهد شد.

عوامل خطر پیش ‌دیابت یا دیابت مرزی

خطر ابتلا به پیش دیابت در صورت داشتن یکی از موارد زیر افزایش می‌یابد:

رژیم غذایی ناسالم: رژیم‌های غذایی سرشار از قند و غذاهای فرآوری شده باعث بالا رفتن قند خون، فشار خون و سطح LDL یا «کلسترول بد» می‌شوند و شما را در خطر ابتلا به پیش دیابت قرار می‌دهند. برای دریافت یک برنامه غذایی صحیح و آگاهی از اصول تغذیه می‌توانید کارت اشتراک پزشک 3 ماهه سیناکر را تهیه کنید و با متخصصان در تعامل باشید.

اضافه وزن: اگر از نظر پزشکی اضافه وزن دارید، در معرض خطر بالایی برای ابتلا به پیش دیابت قرار دارید. این امر به ویژه در افرادی که دارای اضافه وزن در شکم (به عنوان چربی احشایی نیز شناخته می‌شود) هستند خطر بیشتری دارد و می‌تواند در مقاومت به انسولین نقش داشته باشد.

سبک زندگی کم تحرک: عدم ورزش و نداشتن فعالیت بدنی روزانه سبب می‌شود مقاومت بدن به انسولین بالا برود و افزایش وزن نیز رخ دهد. هر دوی این عامل می‌توانند منجر به پیش دیابت شوند. در نتیجه توصیه می‌کنیم حتما سعی کنید حداقل 30 دقیقه در روز ورزش داشته باشید. (حتی اگر فقط پیاده روی باشد.)

عوامل ژنتیکی و دیابت نوع 2 در سابقه خانوادگی: پیش دیابت یک عامل ارثی دارد؛ بنابراین اگر فردی در خانواده شما مبتلا به این بیماری بوده یا در گذشته آن را داشته است، احتمال ابتلا به دیابت مرزی (Prediabetes) و دیابت نوع 2 در شما نیز بالا می‌رود. خوب است بدانید نژاد و قومیت شما نیز بر احتمال ابتلا به پیش دیابت تاثیر می‌گذارد.
طبق تحقیقات، تفاوت‌های نژادی در افرادی که به دیابت مبتلا می‌شوند به جای اینکه به ژن مرتبط باشد؛ بیشتر به وضعیت اجتماعی-اقتصادی، دسترسی به مراقبت‌های بهداشتی و غذای سالم مربوط است. پس نقش سبک زندگی می‌تواند حتی از عوامل ژنتیکی هم موثرتر باشد.

دیابت بارداری: دیابت در دوران بارداری می‌تواند نشان دهنده افزایش خطر ابتلا به پیش دیابت و دیابت نوع دو در آینده باشد. (خانم‌های بارداری هم که نوزادی با وزن بیشتر از ۴ کیلوگرم به دنیا آوردند در معرض این بیماری قرار دارند.)

سیگار کشیدن: نیکوتین موجود در سیگار حساسیت سلول‌های شما به انسولین را کاهش می‌دهد و باعث می‌شود گلوکز خون افزایش پیدا کند. همچنین سایر مواد شیمیایی موجود در سیگار باعث التهاب می‌شوند و جذب انسولین را برای سلول‌ها سخت‌تر می‌کنند.

افزایش سن: هر چه سن شما بیشتر باشد بیشتر در معرض خطر قرار می‌گیرید. در سن 45 سالگی، احتمال ابتلا به دیابت مرزی در شما شروع به افزایش می‌کند. در سن بازنشستگی، تقریباً 25 درصد از سالمندان بالای 65 سال پیش دیابت دارند.

در زیر با دیگر موارد آشنا می‌شوید:

  • احتمال پیش دیابت در مردان با دور کمر بیشتر از ۱۰۱ سانتی‌متر و پیش دیابت در زنان با دور کمر بیشتر از ۸۹ سانتی‌متر بالاتر است.
  • افرادی که مقدار زیادی گوشت قرمز و غذاهای کنسروی و آماده می‌خورند.
  • مصرف نوشیدنی‌های شیرین و عدم مصرف میوه، سبزیجات، آجیل، غلات سبوس‌دار و روغن زیتون
  • افراد دارای کلسترول بالا، تری‌گلیسیرید بالا، چربی HDL پایین و چربی LDL بالا
  • افراد دارای سندرم تخمدان پلی‌کیستیک
  • افرادی که مشکلات خواب دارند. (مانند آپنه‌ی خواب یا شیفت کاری در شب)

برای دیابت مرزی چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر مواردی که در بخش قبل ذکر کردیم برای شما صدق می‌کند و همچنین اگر دارای شرایط زیر هستید باید برای پیش ‌دیابت آزمایش دهید. همچنین توجه داشته باشید از آنجایی که معمولا پیش دیابت علائم قابل توجهی ندارد، بهتر است افراد سالم نیز هر 6 ماه یا 1 سال آزمایش قند خون بدهند.

  1. آزمایش قند خون غیرطبیعی داشتید.
  2. بیماری قلبی دارید.
  3. بدن شما علائمی از مقاومت به انسولین را نشان می‌دهد. (به این معنی که بدن شما انسولین تولید می‌کند ولی آن طور که باید به آن پاسخ نمی‌دهد. این علائم شامل ناحیه‌های تیرگی در پوست، اختلال در تمرکز، احساس خستگی یا گرسنگی بیشتر از حالت معمول می‌شود.)

پیش دیابت و مراجعه به پزشک

اگر دیابت دارید و دچار برفک دهان می‌شوید توصیه می‌کنیم حتما مطلب دیابت و برفک دهان را از سری مقالات سیناکر مطالعه کنید.

انجام آزمایش‌ و تشخیص پیش ‌دیابت یا دیابت مرزی

پزشکان اندازه گیری سطح قند در جریان خون شما را به سه روش مختلف بررسی می‌کنند. این سه روش شامل آزمایش استاندارد قند خون، تست تحمل گلوکز خوراکی و آزمایش خون A1C می‌شوند.

در ادامه با این آزمایش‌ها آشنا می‌شوید. برای اندازه گیری قند خون خود در خانه هم می‌توانید با خرید انواع دستگاه تست قند خون، و خرید سوزن لانست  به فروشگاه اینترنتی سیناکر مراجعه کنید.

آزمایش استاندارد قند خون (آزمایش قند خون ناشتا):

برای انجام این آزمایش باید 8 ساعت ناشتا باشید تا سطح گلوکز در جریان خون شما به درستی بررسی شود. در حالت ایده آل، سطح گلوکز ناشتا باید 99 میلی گرم در دسی لیتر یا کمتر باشد. در نتیجه اگر سطح گلوکز خون ناشتا بین 100 تا 125 میلی‌گرم در دسی‌لیتر بود، می‌توان آن را پیش دیابت در نظر گرفت. مقدار بالاتر از 126 میلی گرم در دسی لیتر نیز نشان دهنده دیابت است.

تست تحمل گلوکز خوراکی:

در این تست ابتدا یک آزمایش قند خون ناشتا خواهید داشت. سپس یک ماده‌ی شیرین می‌نوشید و دو ساعت بعد از آن، پزشک دوباره از شما خون می‌گیرد و آزمایش می‌کند. تفسیر نتایج به صورت زیر است:

  • اگر قند خون شما بعد از آزمایش دوم کمتر از mg/dL 140 باشد، طبیعی است.
  • اگر قند خون شما بعد از آزمایش دوم mg/dL 140 تا 199 باشد، پیش ‌دیابت را نشان می‌دهد.
  • اگر قند خون شما بعد از آزمایش دوم mg/dL 200 یا بیشتر باشد، به دیابت مبتلا هستید.

آزمایش هموگلوبین (آزمایش خون A1C):

آزمایش A1C یا hbA1c یک آزمایش خون غیر ناشتا است و دقت بیشتری دارد. در این روش، میانگین گلوکز موجود در جریان خون شما در یک دوره دو تا سه ماهه اندازه گیری شده و بر حسب درصد محاسبه می‌شود. بنابراین اگر آزمایش شما زیر 5.7٪ نشان داده شود، سالم هستید.

اگر نتیجه بین 5.7 تا 6.4 درصد باشد نشان دهنده پیش دیابت (Prediabetes) است و هر چیزی بالاتر از 6.5 درصد نیز به این معنی است که دیابت دارید. البته به خاطر داشته باشید برای تایید نتایج ممکن است لازم باشد دوباره آزمایش را تکرار کنید.
توجه کنید فردی که پیش دیابت (دیابت مرزی) دارد ممکن است همیشه علائمی از خود نشان ندهد. در واقع، اکثریت افراد علائمی ندارند و فقط زمانی متوجه می‌شوند که پزشک عمومی به آن‌ها آزمایش قند خون بدهد یا hbA1C را بررسی نماید و نتیجه غیر معمولی پیدا کند. به همین دلیل، یکی از مهم‌ترین کارهایی که می‌توانید انجام دهید این است که هر سال یک بار برای آزمایش خون به پزشک بروید.

پزشک می‌تواند به شما بگوید که آیا سطح گلوکز شما خیلی بالا است یا خیر. همچنین بدن شما در جهت پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 در مسیر درستی حرکت می‌کند یا نیاز به بهبود دارد.

عوارض پیش ‌دیابت (دیابت مرزی)

پیش دیابت (دیابت مرزی) هیچ عارضه‌ای ندارد اما اگر کنترل نشود، می تواند به دیابت نوع دو تبدیل شود و عوارض شدیدی به همراه بیاورد. باشد. برخی از عوارض دیابت نوع 2 شامل موارد زیر است:

  • فشار خون بالا
  • سکته
  • آسیب به کلیه و بروز بیماری‌های کلیوی
  • نابینایی و آسیب به چشم‌ها
  • عفونت های پوستی
  • آپنه خواب
  • بثورات دیابتی
  • مشکلات عصبی (نوروپاتی محیطی)
  • از دست دادن یک اندام (قطع عضو)

معرفی بهترین روش‌های درمان پیش ‌دیابت (Prediabetes)

درمان‌هایی برای بازگرداندن پیش ‌دیابت (دیابت مرزی) به حالت طبیعی وجود دارد که در این بخش آن‌ها را معرفی می‌کنیم:

  • رژیم غذایی سالم داشته باشید و وزنتان را کم کنید: کاهش حتی ۵ ٪ تا ۱۰ ٪ از وزنتان می‌تواند تفاوت زیادی ایجاد کند. برای اندازه گیری وزن خود هم می‌توانید از ترازو دیجیتال جامپر مدل JPD-710 کمک بگیرید و آن را به صورت آنلاین از سیناکر خریداری نمایید.
  • به طور منظم ورزش کنید: ورزشی را که از آن لذت می‌برید انتخاب کنید. (مانند پیاده‌روی) سعی کنید حداقل ۳۰ دقیقه در روز و ۵ روز در هفته ورزش داشته باشید. البته می‌توانید با زمان کمتری شروع کنید و در صورت نیاز تا نیم ساعت آن را افزایش دهید. بهتر است قبل از انجام ورزش بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
  • سیگار را ترک کنید.
  • فشار خون و سطح کلسترول بدن خود را تحت کنترل داشته باشید.
  • اگر در معرض خطر زیاد برای دیابت هستید؛ داروهایی مثل متفورمین (گلوکوفاژ) را برای کاهش قند خونتان استفاده کنید.

درمان پیش دیابت (Prediabetes) در کودکان

پیش دیابت (دیابت مرزی) مرحله‌ای برای به کار گرفتن اقدامات لازم، ارتقای سلامت بدن و کاهش خطر ابتلا به بیماری در آینده است؛ زیرا می‌توان از ابتلا به آن جلوگیری کرد. تغییرات سبک زندگی مورد نیاز برای کاهش خطر ابتلا به دیابت در کودک همان تغییراتی است که اغلب به بزرگسالان نیز توصیه می‌شود. طبق گفته متخصصان باید به‌جای جدا کردن کودک، تغییراتی در کل خانواده ایجاد کنید. با این کار کل خانواده از یک سبک زندگی سالم‌تر بهره‌مند می‌شود و کودک نیز آسان‌تر با تغییرات کنار می‌آید. در زیر تعدادی استراتژی مفید را پیشنهاد می‌دهیم که می‌تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در کودکان مبتلا به پیش دیابت را کم کند.

پیش دیابت چیست؟ | درمان پیش دیابت در کودکان

1. بازی و فعالیت بدنی: انجام فعالیت منظم به بدن کمک می‌کند تا از گلوکز به عنوان سوخت استفاده کند. متخصصان پزشکی حداقل 60 دقیقه بازی فعال در هر روز را برای کودکان توصیه می‌کنند. این را می‌توان به جهش‌های کوتاه 10-20 دقیقه در طول روز تقسیم کرد. برای این کار بهتر است ورزش‌ها یا فعالیت‌هایی که کودک پس از مدرسه به آن علاقه‌مند است را در اولویت خانواده قرار دهید.

2. ورزش منظم: دوچرخه‌سواری در آخر هفته‌ها یا یک پیاده‌روی خانوادگی بعد از شام به صورت روزانه، راه‌هایی هستند که می‌توانید فعالیتی را برای کل خانواده اضافه کنید تا در کنار هم از آن لذت ببرید.

3. وعده‌های غذایی منظم بخورید: برنامه‌ریزی وعده‌های غذایی به صورت روزانه و در یک زمان مشخص ازروز می‌تواند به کنترل گلوکز خون کمک کند. این موضوع علاوه بر اینکه به ثابت نگه داشتن گلوکز خون و گرسنگی کمک می‌کند؛ بلکه می‌تواند از پرخوری کودک جلوگیری نماید و وعده‌های آن را کنترل کند. همچنین مصرف وعده‌های کوچک‌تر به صورت چند بار در روز، به بدن اجازه می‌دهد تا انرژی ثابت بیشتری بدون نوسانات زیاد در قند خون داشته باشد.

4. یک رژیم غذایی سالم و متعادل انتخاب کنید: کودکان باید انواع میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، غذاهای پروتئینی و غذاهای غنی از کلسیم را مصرف کنند. در نتیجه تمرکز بر غذاهای کامل، محدود کردن قندهای افزوده، غذاهای کنسروی و… به حفظ مواد مغذی بدن کمک می‌کند. در عین حال نیز از اقلام فاقد مواد مغذی و کالری بالاتر جلوگیری می‌نماید.

4. مراقب نوشیدنی‌ها باشید: بسیاری از نوشیدنی‌های محبوب کودکان، سرشار از کالری‌های خالی و قندهای اضافه‌شده هستند که به سرعت معده را ترک می‌کنند و تاثیر کمی بر اشتها دارند. بنابراین توصیه می‌کنیم غذا خوردن در بیرون از خانه را محدود کنید و سعی کنید بیشتر در منزل به صورت خانوادگی غذا بخورید.

5. کاهش وزن اضافی یا حفظ وزن سالم: در مورد کودکان مهم است که مراقب باشید آن‌ها وزن مناسبی داشته باشند. اتخاذ الگوهای تغذیه سالم، ورزش و کنترل بدن آن‌ها برای رسیدن به وزن سالم باید هدف والدین باشد. همکاری با پزشکان و دریافت راهنمایی‌های لازم برای تعیین وزن مناسب کودک، بهترین توصیه است. اغلب کاهش وزن متوسط حتی به اندازه 5 تا 10 درصد می‌تواند به بهبود اعداد گلوکز کمک کند.

6. بهبود سبک زندگی: سالم بودن در کنار هم به عنوان یک خانواده، الگوی خوب بودن و آموزش اصول زندگی سالم به کودکان مسئولیت ما بزرگسالان است. با اینکه امروزه آمارهای مربوط به پیش دیابت(دیابت مرزی) در کودکان نگران کننده است؛ کارهای زیادی برای کاهش این اعداد و جلوگیری از ابتلای بسیاری از کودکان به دیابت نوع 2 در آینده وجود دارد. برای این منظور می‌توانید بسته مدیریت سبک زندگی هوشمند سیناکر به همراه پایش آنلاین پزشک را تهیه کنید.

آیا رژیم غذایی برای جلوگیری از پیش ‌دیابت وجود دارد؟

هیچ رژیم غذایی رسمی برای این شرایط وجود ندارد؛ اما راهکارهای زیر می‌توانند روند پیش ‌دیابت را معکوس کرده و احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهند. افزون بر این موارد، بسته مدیریت هوشمند قند خون سیناکر هم می‌تواند کمک زیادی به شما در کنترل گلوکز کند و خدمات مفیدی ارائه دهد.

  • غلات کامل و محصولات سبوس‌دار را به جای کربوهیدرات‌های فرآوری شده انتخاب کنید. مانند: نان سفید، سیب زمینی و غلات صبحانه
  • به جای نوشیدنی‌های شیرین از قهوه، آب و چای استفاده کنید.
  • چربی‌های سالم مانند: روغن‌های گیاهی، روغن مغزها و دانه‌ها را به جای چربی‌های حیوانی، محصولات پخته‌شده در فِر و غذاهای سرخ شده انتخاب کنید.
  • گوشت قرمز و گوشت‌های فرآوری شده را جایگزین آجیل، غلات سبوس‌دار، مرغ و ماهی نمایید.
  • بیشتر از یک نوشیدنی الکلی در روز مصرف نکنید.
  • سیگار نکشید.
  • از داروهای کاهنده‌ی قند خون به همان ترتیب که پزشک تجویز می‌کند استفاده کنید.
  • خوردن غذاهایی با ‌کربوهیدرات، قند، چربی و نمک کم نیز می‌تواند به پیشگیری از پیش ‌دیابت (دیابت مرزی) کمک کند.

راهکارهای کاهش ابتلا به دیابت

سخن نهایی

در نهایت توصیه می‌کنیم برای کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف، ورزش و داشتن یک سبک زندگی سالم را فراموش نکنید. برای دریافت دوره‌های هوشمند سلامتی هم کارت اشتراک پزشک 6 ماهه سیناکر را پیشنهاد می‌کنیم.

ارسال سریع و مطمئن

تحویل فوری در شهر تهران

پشتیبانی مداوم

پاسخگویی پزشکان در اپلیکیشن سیناکر

خدمات پس از فروش

۷ روز ضمانت بازگشت کالا

در صورت خرید از فروشگاه آنلاین سیناکر